YETENEKSİZ İNSAN YOKTUR. YETENEĞİNİ ORTAYA KOYAMAMIŞ, ORTAM BULAMAMIŞ YA DA YANLIŞ YÖNLENDİRİLMİŞ İNSAN VARDIR
Translate
10 Ekim 2009 Cumartesi
6 Temmuz 2009 Pazartesi
Çin'li Türk Uygur asıllı İp cambazı iki dünya rekoru birden kırdı
VİDEOSUNU İZLE:
http://www.cnnturk.com.tr/2009/yasam/diger/07/06/cinli.ip.cambazi.2.dunya.rekoru.kirdi/533802.2/index.html
24 Haziran 2009 Çarşamba
6 Haziran 2009 Cumartesi
TARIMSAL SULAMADA DEVRİM
Qemisoyl (Kemisol), su hidratörleri ile bağlantıya girdiğinde su için bir rezervuar işlevi gören şeffaf bir jel haline gelen ve sonra suyu bitkinin köklerine geçiren beyaz granüllü su bazlı (çekmeli) polimerdir.
YARARLARI
Toprağa yerleştirildikten sonra toprağın yoğunluğunu düşürür. Topraktaki hava ve su sirkülasyonunu geliştirir. Su tutma kapasitesini geliştirir ve sudaki besleyicilerin kaybını azaltır. Bir çok kez dolup boşalabilir. Uygun koşullarda 5 yıl özelliğini korur. Bir çok çözünür gübre ve toprak ile bağdaşır. Buharlaşma ve sızma sonucu su kaybını önler. Kuraklık döneminde sulama miktarını azaltır. Ürün verimini azaltmaksızın üretim maliyetlerini azaltır. Tohumu nem tabakalarıyla sararak ve suyun içindeki besleyicileri tutupsalarak filizlenmesini gelistirir. Aşırı yağışlardan dolayı gübrenin akıp gitmesini engeller. Daha yüksek ürün verimi sağlar.
ÖZELLİKLERİ
Qemisoylin (Kemisol) her bir gramı saf suyun yarım litresini emer veağırlığını 500 kez arttırır.Ekilen toprakta, bir gram Qemisoyl yaklaşık 200-300 milimetre akan suyu emer.
DAHA GENİŞ BİLGİ: www.yavuzoglultd.com/index.php
Kuraklığa Türk tozuyla çözüm
Kuraklığa Türk tozuyla çözüm
Sulamada devrim yaratacak buluş
SERKAN OCAK
İSTANBUL - Tarım üzerine arge çalışmaları yapan Ecotech firması, yüzde 90 su tasarrufu sağlayan 'Ecosorb' adını verdikleri bir toz geliştirip patentini aldı.
Mersin Tarsus merkezli Ecotech Genel Müdürü Halil Öztoprak, Çukurova Üniversitesi uzmanlarıyla birlikte geliştirdikleri tozla çölde bile tarım yapılabileceğini söyledi. Öztoprak'a göre ürünü geleceğin vazgeçilmezi olacak: "Yeryüzündeki içme sularının yüzde 80'i tarımda kullanılıyor. Bunun yüzde 90'ı yeraltına inip kayboluyor. Yüzde 3 kadarı buharlaşıp havaya karışıyor. 100 litre suyun üç-beş litresi bitkiye faydalı. Bizim yaptığımız bu kaçışı engellemek. Eskiden 100 litre su kullanılırsa, tozla 10 litre su kullanmak yeterli. Bunu da yüzde yüz doğal malzemeyle yaptık. Ürünün muadili ABD'de de var ama kimyasal içeriğinden dolayı tercih edilmiyor üstelik pahalı." 'Saksıya 1 gram koy, bir ay tatile çık' Peki bir tür sünger görevi yapan selüloz esaslı bu toz nasıl kullanılıyor? Öztoprak'a göre kullanım basit: "Bitki köküne 5-10 gram, ağaçlara 100, fidanlara 50 gram dökülüyor. Tarımın her alanında kulanılıyor. Bin metrekare buğday tarlası için üç beş kilogram kullanmak yeterli. Dört yıl boyunca etkili. İthal ürünün fiyatı 40 avroyken bizim patentini aldığmız ürünün kilogramı 10 avro. Mersin Tarım Fuarı'nda ilk kez tanıtıma başladık. Büyük ilgi gördü. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta çim yetiştirdik. Bu yöntemle çölde de tarım yapılır ancak verimlilik daha az olur. Suudi Arabistan'da bir üniversite de kullanılacak. Önümüzdeki ay Dubai'de tanıtımını yapacağız. kullananların tepkisi çok olumlu. Örneğin salatalıklar çoşmuş." Ar-ge çalışmaları Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Cumali Karaman tarafından yürütülen çalışmada, peyzaj ve ziraat mühendislerinin de destek alınmış. 'Ecosorb' için 10 yıldır çalıştığını anlatan Karaman, ürünün tarlalarda da tatile giderken evlerdeki saksılarda da kullanılabileceğini anlattı: "Ürünün temel prensibi bitkinin kök bölgesini nemli tutmak. Ayrıca tutulan suyun bitki tarafından alınabilecek formda olması da önemli. Bu materyali bitkinin kök bölgesine konmuş bir sünger olarak düşünebiliriz. Suyu bünyesine tutup şişiyo. Bitki suyu kullandıkça bözülüyor ve bunu defalarca tekrarlıyor. Bu ürünün dünyada benzerleri, örneğin ABD'de de üç muadili var. Biz farklı olalarak bitkisel orjinli selülozdan üretiyoruz. Ürünün ömrü mikroorganizma faaliyetine bağlı olarak iki ila beş yıl. Küresel ısınmada daha az su ile bitkisel üretim yapma olanağı sağlaması açısından son derece önemli. Üç dört günde bir sulanan bahçe 10-15 günde bir sulanabilir. Her gün sulanan çimler sekiz - 15 günde bir sulanıyor. Evdeki saksılara 1 gram koyarak tatile rahat çıkılabilir. Bunu damla sulama yapılan alanlarda da kullanarak daha az su tüketimini sağlarız."
Kaynak: http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=852898
TURAÇ (Francolinus francolinus )
TURAÇ (Francolinus francolinus ) Tüm Avrupa ülkelerinde nesli tükenmekte olan kuşlardan en göze çarpan tüylere sahip olan Turaç, Kıbrıs'ta ve Türkiye'de Çukurova bölgesinde yaşamakta olan kuşlardandır. Çukurova Üniversitesinde nesli koruma altına alınmıştır. Üretilmeye çalışılmaktadır. Keklikten biraz irice güzel bir kuştur. Erkek ve dişisinde farklılıklar görülmektedir. Erkek Turaç genelde yer yer beyaz ama ağırlıklı olarak siyah renkte yanaklara, parlak kestane renkli bir gerdana, ve beyaz noktalı bir böğüre sahiptir. Sırtı ve kanatları altın kahverengi benekli olan, uca yakın kısmı sarımsı kahverengi parlaklıkta bantlı ve uç kısmı solgun bir renge, ince beyaz çizgileri bulunan siyah bir kuyruğa sahiptir. Dişi Turaç; üst tüyleri, kanatları ve kuyruğunun görünüşü itibariyle erkek Turaç'a' benzemesine rağmen, erkeğin sırtının alt kısmındaki siyah renkler, dişide yerini kahverengi benekler ve kahverengi çizgilere bırakır ve ayrıca dişilerin kuyruklarının daha geniş olduğu görülür. Boyu 35 cm.'dir. Ötüşü uzaklardan duyulur. Flüte benzer sesle öter. Çok sıkıştığı zaman dikine havalanır ve kanat gererek kısa kanat vuruşları ile süzülür. Turaç da diğerleri gibi uçmaktan çok yürümeyi yeğler.Bu kuşların yetiştiği doğal ortam Kıbrıs'ın güney batısı ve Karpaz yarımadasıyla sınırlıdır. Son zamanlarda bu alan genişlemektedir. Bu kuşlar genelde güney batıda bulunan kıyısal kesimlerde ve 20 km.'ye kadar iç arazilerde bulunur.Turaç'ın işlenmiş ekinlere iyi adapte olduğu gözlemlenmektedir. Ekinler uzun olduğu için kuşlara sığınak görevi görürler, ayni zamanda ekinlerin aşağısındaki açıklık kuşlar için kolay yolculuk ve uygun bir kaçış rotası imkanını sunmaktadır. Türkiye ve Kıbrıs dışında Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran, Pakistan ve Batı Hindistan'da yaşar.