Kuru Fırça Tekniği, 20 yüzyılda Sovyet Sanatçılarının lider portrelerini, büyük bezler üzerine kolayca yapmak için geliştirdikleri bir tekniktir. Ancak günümüzde; Moskova’da, daha çok İgor KAZARİN ve Yakov DEDYK gibi, sokak ressamlarının kullandığı bir teknik olarak sürmektedir.
Türkiye’de az sayıda da olsa, bazı sanatçılar tarafından bilinmesine rağmen, kimse tarafından uygulanmamıştır.
Bu tekniği ülkemizde; ilk defa 2010 yılında videosunu izlediğim İgor Kazarin'de gördüm. Hızlandırılmış yayın olduğu için pek anlaşılmıyordu...Fırça ve silgi kullanmasının yanında, pek bir şey anlaşılmıyordu...Ancak defalarca izleyince kullanılan malzemenin ne olduğunu ve tekniğini kavradım...Biz, beyaz patıska bez üzerine, siyah-beyaz portre yapardık...Sadece siyah boya kullanarak, siyah beyaz foto gerçekçi portre yapabilmek için, gri tonlanacak yerde fırçayı kuru sürerdik...Videoları izlerken, beynimde birden şimşek çaktı... İşte bu tekniği daha küçük portrelerde uyguladığını anladım...Ve hiç deneme çalışması yapmadan ilk siparişte uyguladım...Sonuç mükemmeldi...
Kuru Fırça Tekniği (Dry Brush Technique), Karakalem tekniklerinden birisi olarak uygulanmaktadır. Ancak karakalemde geleneksel olarak bildiğimiz kurşun kalem (kurşunla ilgisiz), yani grafit kalem kullanılır. Daha çok da B serisi olan yumuşak kalemler, ya da kömür kalemler kullanılır…
Ancak KURU FIRÇA TEKNİĞİ’nde yağlıboya ve fırça kullanılır…Geleneksel yağlı boya tekniğinden farklı olarak; fırçada boya iyice azaltılarak sürülür…Emekli Resim Öğretmeni ağabeyimiz, sayın Kemal Onaran’ın dediği gibi; “fırçanın yoku” ile resim yapılır…Çok ince boyanması gereken yerlerde ince fırçalarla ve oldukça yoğun boya kullanılmasına rağmen, tonlamalarda fırçadaki boya iyice yok edildikten sonra, tüy gibi hafif değdirilerek yapılan tonlamalar resme fotoğraf gerçekliği kazandırır…Bazı açılması, silinmesi veya ışık olması gereken yerlerde, hamur silgi, kalem silgi veya biraz sert silgi kullanılır…Ancak silgi de yerine göre kesilerek kullanılır. Boya siline bildiği gibi, gerekli yerlerde kazına da bilir. Gerektiği yerde de, beyaz boyayla ışıklandırmalar yapılabilir.
Boya olarak, yağlı boya resim tekniğinde kullanılan, her marka yağlı boya kullanılabilir.
Fırça ise çok çeşitli boylarda ve sertlikte fırçalar kullanılmaktadır…
Bu teknikte; çeşitli kağıtlar, daha çok da; ince dokulu sulu boya kağıdı veya bez tuval de kullanıla bilir.
Benim şimdilik tercihim paspartu kartonudur.
Bu teknikte daha çok siyah beyaz fotoğraf gibi portreler yapılmasına rağmen, aynı yöntem kullanılarak renkli portre de yapılabilir.
Her işte olduğu gibi bu tekniğin öğrenilmesinde de, teorik bilgi yeterli değil, görmek lazım… Uzun müddet izlemek ve usta öğretici birisinin gözetiminde, birçok kez de uygulamak şarttır.
İstedikten sonra öğrenilemeyen hiç bir şey yoktur…
”İstemek insan hayatının anahtarıdır…”
“YETENEKSİZ İNSAN YOKTUR; YETENEĞİNİ ORTAYA KOYAMAMIŞ, ORTAM BULAMAMIŞ YA DA YANLIŞ YÖNLENDİRİLMİŞ İNSAN VARDIR”
DAHA GENİŞ BİLGİ İÇİN:
İSMET ÇABUK
0542 462 59 58
ismetcabuk@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder