Translate

25 Haziran 2024 Salı

RESSAM İSMET ÇABUK VE KURSİYERLERİNDEN RESİM SERGİSİ




http://www.dorukgazetesi.com/NewsDetails.aspx?NewsID=24025


Adana’nın ünlü ressamlarından İsmet Çabuk kendisinin de sayısını unuttuğu kursiyerleriyle  bilmem kaçıncı resim sergisi açıyor. Bütün sanatseverleri Pazartesi saat 17,30’da Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Fuayesinde bekliyor. Şakirpaşa Halk Eğitim Müdürlüğü ve Çukurova Sanat Derneği ile ortaklaşa düzenlenen resim sergisine ilginin bir hayli artması bekleniyor. 

Ressam İsmet Çabuk Hoca aynı zaman bir modern feylesof, resim yaparken mutlaka felsefeye girer ve onlardan örnekler verir. Resmi de böyle bir ruhla yapar. Basın bülteninin de ilk cümlesi İbni-Sina olur.


“Bilim ve Sanat, ilgi ve iltifat görmediği yerden, göç etmek zorunda kalır” 

İbn-i Sina


İzlemiş olduğunuz resim sergisi, Çukurova Sanat Derneği ile Şakirpaşa Halk Eğitimi Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği, İsmet Çabuk Resim Atölyesi Kursiyerlerinin karma sergisidir…

Sergide, çoğunluğu bayan olan 21 kursiyerin yaklaşık 65 eseri bulunmaktadır. Bu eserler karakalem teknikleri, kuru pastel, akrilik ve yağlıboya teknikleriyle yapılmıştır.

İzlemiş olduğunuz bu sergideki resimler usta ressamların resimleri değil. Belki inanamayacaksınız ama, bu resimleri yapan kursiyerlerimizin çoğunun ilk deneyimleridir.

Evet, bu kursta, kursiyerler çok farklı eğitiliyorlar… 

Beş günde ressam gibi görmeyi ve ressam gibi çizmeyi öğreniyorlar.


RESİM EĞİTİMİNDE TÜRKİYE’DE BİR İLK

Kursiyerlerin bu kadar kısa sürede bu kadar başarılı işler yapmasının sırrı, kursiyerleri eğiten usta ressam İsmet Çabuk’un; Davranış Bilimine, özellikle de Sanat Eğitimine farklı yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır. 

“Herkes resim yapabilir” diye söze başlayan sanatçı,“sadece teknik bilgiye ihtiyaç var” diye bitiriyor. “Ne kadar zamanda öğretirsiniz” diyenlere ise; “Hiç kimse kimseye bir şey öğretemez, herkes kendisi öğrenir” diye cevap veriyor.

Toplumun bizleri ezberci yetiştirdiğini söyleyen sanatçı, “Bizi biz yapan alışkanlıklarımızdır, bakış açımızı değiştirerek yeni bir ‘BİZ’ oluruz” diye ekliyor…

Çok basit alışkanlıklar edinerek, farklı görmeyi ve ressam gibi çizmeyi öğrene bileceğimizi vurguluyor. “Yeteneksiz biri bunu yapabilir mi?” diyenlere: “Yeteneksiz insan yoktur. Yeteneğini ortaya koyamamış, ortam bulamamış ya da yanlış yönlendirilmiş kişi vardır” diye veciz bir sözle cevap veriyor.

“Yeteneksizim diye kendinize hakaret edeceğinize, ‘Hepimiz Bu Ormanın Odunuyuz’ diye söyleyin” diye espirili bir öneride bulunuyor…

Kursiyerlerin elini değil beynini eğittiğini söyleyen sanatçı, beyin eğitimiyle ezberleri bozduğunu ve farklı bakmayı gösterdiğini ve böylece de kişinin farklı bir kişi haline dönüştüğünü anlatıyor. 

“El dışarıya uzanan bir beyin; kalemse onun dilidir” diyor.

Sanatçıların farklı baktıklarını ve farklı gördüklerini ise SAĞ Beyin Lopunu etkin kullanabilme becerilerine borçlu olduklarına bağlıyor.

Kursiyerlerine de SOL Beyin Lopunu devre dışı bıraktırıp, SAĞ Beyin Lopunu kullanabilecek yöntemler uygulamaktadır. Böylece daha kısa zamanda konsantrasyona ulaşarak, dikkat etmeyi, temiz ve titiz çalışmayı başaran kişiler sabırla sonuca ulaşmaktadırlar.

Bu konuda üretmenin önemini vurgulayan sanatçı, “üretmek mutluluktur” diyor ve ekliyor; “Denediğinizde başardığınız her şey, yapabileceğinizi söyleyen birer telkindir.”

Kursiyerlerinden, damlayan su gibi olmalarını isteyen sanatçı, “Damlayan su, mermeri oyma gücünü, sürekliliğinden ve ısrarından alır” diyor.


İSMET ÇABUK KİMDİR?

1954 Adana-Kozan doğumlu olan sanatçı, Liseyi bitirdikten sonra Ankara’da grafiker olarak çalıştı. 1977 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Gece Bölümünü 5. olarak kazandı. Gündüz grafikerlik yaptı, gece okudu. 1980 yılında Bursa Eğitim Enstitüsünden mezun oldu. Daha sonra, Eskişehir Anadolu Üniversitesinde Lisans tamamladı. Adana’ya gelerek, Güney Haber gazetesinin kuruluşunda bir müddet çalıştı. Güneş Gazetesi Adana Temsilciliğinde sayfa tasarımcısı olarak çalıştı...1985 yılında öğretmenliğe başladı. 25 yıl MEB bünyesinde çeşitli şehir ve okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra 2010 yılında emekli oldu. 

Çok yönlü çalışmalar yapan ve Etimoloji ile uğraşan sanatçı, en büyük hobim dediği, Tarih Felsefesi üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Sanat çalışmalarında Karakalem, Akrilik, Suluboya, Kuru Fırça Tekniği/Dry Brush Technique (Türkiye’de İlk ve Tek uygulayıcı), Pastel ve Yağlıboya eserler üretmektedir. Ayrıca sipariş üzerine Gazbeton Rölyef çalışmaları yapmaktadır.

2011 Milletvekili seçiminde HEPAR Adana 5. sıra milletvekili adayı oldu. Evli, iki çocuk ve iki de torun sahibidir. 

Deneyimli eğitimci, usta ressam İsmet ÇABUK, yıllarca edindiği bilgi ve becerisini kursiyerleriyle paylaşmakta, ayrıca da “HEPİMİZ BU ORMANIN ODUNUYUZ” adında kişisel gelişim ile sanat eğitimini birleştiren bir kitap yazmaktadır.


Not: Bu Haberler oldukça eski haberler arkadaşlar. Şimdi kurs verecek vaktim yok, ama ilgi duyanlara yardımcı olmaya çalışıyorum... Sorusu olanlar ulaşabilirler. TLF: 05424625958

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder