Translate

25 Mayıs 2020 Pazartesi

GRİSAİLLE NEDİR?

Bu tip resim ne zaman ortaya çıktı?

Grisaille (Griz-Eye): Sadece Beyaz+Siyah ile ara tonları kullanıldı. 
Daha sonraları Burunt Umber,
Van Dayk, Brunt Sienna, Singuine, gibi renkler beyazla birlikte 9 ara tona kadar oluşturularak kullanıldı.
Grisailler tekniği tamamen beyaz heykel eserlerinin etkisinin transferinde çok güzel sonuçlar veriyor olması sanatçıları, ister istemez, başka renklerdeki nesnelere de uygulama gereğini doğurdu...
 
Doğada her zaman ışık kaynağına, reflekslere, kabartmanın yapıldığı maddeye bağlı olarak farklı renklerin ve tonların olduğu dikkate alınmalıdır. 
 Daha sonra Grisaille yapan sanatçılar, siyah-beyaz renklere ilaveten,  paletlerindeki renkleri çeşitlendirmek zorunda kaldılar;  kahverengi, kırmızı, sarı ve hatta ahududu.

Bu tür resim 1250'de ortaya çıktı ve 17. Yüzyılda  ve özellikle 18. Yüzyıllarda klasik mimaride, özellikle duvar ve tavan resimlerinin anıtsal resminde yaygın olarak kullanılmaya başladı.

 İnsan gözü, gri tonları 150'ye kadar ayırt edebilir! 
Sadece gri tonlarla çizerseniz, yani siyah boyayı bulanıklaştırırsanız, resim artık düz değildir. 
Dışbükey, kabartmalı ve hatta heykel gibidir...
 Bu tekniği ilk keşfeden ve bu tekniğe isim verenler de Fransız sanatçılar olmuştur.
Fransızca "gris" (gri) kelimesinden. Modern tanımda, grisaille tek renkte resim yapıyor. Çoğu zaman gri. Ve siyah boyanın verdiği tüm tonlar.
Dekoratif işler için, eğitim amaçlı, heykel kabartmalarını taklit etmek için kullanılır. Grisaille sadece gri değil, aynı zamanda başka herhangi bir renk tonunda (Kahverengi, Mavi, Mor, Kırmızı vb) monofonik boyama denir. Tuval boyamada grisaille, renksiz ve eskiz için kullanılabilir. Grisaille tekniği, özellikle hacimsel kabartma izleniminin, boyama yoluyla elde edildiği dekoratif duvar resimleri veya paneller oluşturma sürecinde vazgeçilmezdir. Bu yollarla yapılan aşk tanrılarının süsleri ve heykelcikleri, klasikleşme çağındaki birçok sarayın içini süslüyor. Ve Fransa'daki Limoges'deki Rönesans'ta grisaille tekniği kullanılarak boyalı emayeler yapıldı.
Grisaille 14. Yüzyılda moda oldu. 
 Heykeltraşlar, eskiz taslak çizimlerindeki bir taşa benzeyen sadece bir gri veya sarımsı boya kullanarak chiaroscuro (Işık-Gölge) kullanarak rahatlama izlenimi yaratmaya çalıştılar. 
Grisaille tekniği Orta Çağ'da tuval resminde yaygın olarak kullanılmıştır. Örnek olarak, zengin Frankfurt tüccarı Jacob Geller'in emriyle Matthias Grünewald ve Albrecht Dürer'in yarattığı Geller Sunağı var. Fırçalar Grünewald, azizlerin imgeleri heykelleri taklit ettiği dış kapaklara aittir.
Bir başka ünlü grisaille sanatçısı; Rembrandt'ın, Berlin'de saklanan Vaftizci Yahya (1634-1635) 'un resmidir. Bu tür bir rölyef boyama tekniği için, Grisaille sıklıkla kullanılmıştır.
Grisaille tekniği, Pablo Picasso tarafından Guernick'in resminde de kullanılmıştır.
Grisaille, Fransa'da, özellikle ressam ve heykeltıraş Andre Beauvais'in atölyesinde, el yazmaları ve özellikle oyulmuş çerçevelerde yaygındı. V. Charles döneminde, grisaille tekniği minyatür, vitray ve boyamada son derece popüler oldu. Tuval resminde, kuzey okulunun karakteristik bir özelliğiydi. 
Bosch, Bruegel, Beccafumi, Otto, Venius, Rubens, Van Dyck, Van Tullen gibi sanatçıların harika çalışmalarında, 16. Yüzyılda, özellikle 1550'lerde, grisaille emaye boyamasında yaygın olarak kullanılmıştır. Grisaille Tekniği daha sonra da kullanılmaya devam edildi.
Günümüzde de birçok sanatçının hayranlık uyandıracak şekilde çalışmalarına şahit olmaktayız...

Yazı, tarafımdan çeşitli İngilizce kaynaklardan alıntılayıp, yeniden düzenlenmiştir...

Günümüzde bu teknik; 
Old Masters Technique,
Underpainting ve Glazing teknikleriyle birlikte veya bağımsız olarak uygulanmaktadır...
Layer Technique yani katman tekniği diye de bilinen tekniklerin vazgeçilmezidir Grisaille...
İNTERNETTE RASTLADIĞIM HARİKA UYGULAYICILAR:
Vic Harris, Osamu Obi 

LİNKLER:
https://youtu.be/F_5m2BzY5hI

https://youtu.be/ADQMg05-Ukg

https://youtu.be/ZMnyvG7wjVo

https://youtu.be/dU0S1fTy6QY

https://youtu.be/oiZAZYFV5Hs

https://youtu.be/bIrcuAvFbGE

https://youtu.be/1183SVMyJVI

https://youtu.be/zCuWSdKg270

Resimler Sanatçı Scott Bartner'in sitesinden  konu daha iyi anlaşılsın diye alınmıştır... 
Sanatçıya saygı ve sevgilerimi sunuyorum... İsmet Çabuk 

http://sloanemerrillgallery.com/blog/tag/Scott+Bartner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder