Translate

17 Şubat 2020 Pazartesi

HAZAR YAPIMI GAME OF THRONES VE DİZİDEKİ TÜRK İZLERİ


Kısaltılmışı ile GOT dizisinin içindeki Türk izlerini bölüm bölüm göstermeye çalışacağız.. Makalenin aslı 41 sayfadan fazla olduğu için isim isim bölerek anlatmaya çalışacağız..
( Başlıktaki Hazar Yapımı ifadesini kaynaklarıyla diğer bölümlerde göstereceğiz..T.Can )

Dothraki /Trakiler

İsmi ilk duyan herkesin aklına büyük ihtimalle Türk gelmiştir. Dothraki derken sondaki -i umumi olarak dil biliminde aidiyet unsuru belirten bir bağlaçtır; türki, arabi gibi .Bu durum Almanca'da da değişmez ,'Türke' olur.
Trak akla elbette Trakya'nın adını aldığı Trakları da getirmekte ama yine de değişen bir şey olmaz, çünkü Keltlerin kollarından olan Trakların Türk kökenli olduğunu bugün Prehistorik tarih uzmanı ve Atatürk'ün Türkiye'de Arkeolojiyi kurması için Avrupa da eğitim aldırdığı Ordinaryüs Arif Müfit Mansel'in
talebesi olan Prof.Ufuk Baş Arığ hanımın saha çalışmalarının tutanaklarından görebiliyoruz.
Ayrıca 1800'lerin ortasında yaşamış ünlü Türkolog F.Erdmann da Trakya'ya adını veren Trakların Türk kökenli olduğunu ve Trak isminin Türk isminin aynı olduğunu savunmuştur.(1)
Ama dizideki Dothraki konar göçer kültürleri, Atları taparcasına sevmeleri ve karekteristik yapıları Kelt kolu Traklara uymuyordu.
Dothrakiler için dizideki “atların üzerinde uyuyorlar” ve “Bozkır ve At onların hayatlari ifadesi (2) sanırım her şeyi anlatıyor.
Yukarıdaki cümle Türkleri anlatan gezgin seyyah ve tarihçilerin Türkleri anlatan, tarif etmeye başladıkları ilk sözdür bu.(3)
Dothrakilerin silahının ismi Arak'tır. Silahın ismi de şeklide Orak'tır ve Türkçedir.
-Dothrakiler/Trakiler atlarının eğerleri altında kurutulmuş et bulundurur ve at ile seferlerinde bu eti yerler.(4)
Bu durumda birebir Türklerle örtüşmektedir. Çünkü; Türklerde at ile seferlerinde at eğerlerinin altında kurutulmuş et bulundurur.(5a) Ve hatta bugün pastırmanın miladının bu atlı seferlerdeki zaruriyetten dolayı doğduğu ileri sürülür.(5b)
Dothraki kehanetlerine göre bir nevi kıyamet alameti olarak verimsiz bozkırın tüm dünyayı kaplayacak olmasıdır.(6)
Bu durum esasen Bozkırın korkulan hakikatidir ve konar göçer Oğuz boylarının göçmesine neden olan, koyun ve at sürülerine yeni otlaklar aramasının baş sebebidir.
-Dothrakilerde başbuğları öldüğünde dul kalan eşiyle ne başkaları evlenebilir, ne de dul eşi kendisine başka bir eş seçebilir. Bu hadisede Türkler ile benzerlik göstermektedir. Bir çok Türk boyunda Hakanları, beyleri öldüğünde eşini veya sevgilisini atı ve köpeğiyle beraber öldürüp mezarına defnederler. (7) (8)
-Dothrakilerde atın yüreğini yeme adeti vardır.(9)
Türklerde geçmişten günümüze taşınan Atasözlerinde “yürek yeme” ifadesi geçer. Çok cesur birine veya bir anda cesaret sahibi olup fevri çıkış yapan  birisine de “Yürek mi yedin?”denilir.
-Dothraki savaşçıları için paranın bir değeri yoktur.Onlar için hayatlarında en değerli şey at üzerinde savaşarak kahramanca bir ölümdür.
Peki Türkler için?
-Trakiler savaş öncesi bir Omen yani Tanrısal bir işaret beklerler.Bu gelenek akla en başta Atila (10) ve Cengiz(11) olmak üzere Türkleri getirir.
-Trakiler de aynen bir çok Türk boyları gibi köle bulundurup beslemezler.
Bir Dothraki kadını Dothraki Başbuğunun karısı olacak olan Ejder Anası Daenerys'e Ay'ın Güneş'in eşi olduğunu söylemesi(12) akla yine Türk Mitolojisini getirmekte.
Ay Güneş'in eşidir.Eski ifadesiyle Güneki ,Gün Eşi ve daha sonra Güneş ifadesi bu yüzdendir.(13)
Dizi ve romanda işlenen Dotrakiler tüm karekteristik özellikleriyle Türklerin Uz diye bilinen Oğuz boylarıdır.

Tanju Can

Kaynaklar:

1-Prof.İbrahim Kafesğlu,Türk Milli Kültürü,Ötüken yay.,s.43
2- 1.Sesson/2.Bölüm
3-İbni Fadlan Seyahatnamesi,çev.Prof.Ramazan Şeşen,Yeditepe yay.,s.66
4-1.Sesson/2.Bölüm
5-a-b-Özcan Kayalı,8. – 11. YÜZYILLAR ARASINDA GÖÇEBE TÜRKLERİN YAYLAK VE KIŞLAK HAYATI ,T.C. MARMARAÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TÜRK TARİHİ ANABİLİM DALI ORTAÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI ,Yüksek Lisans Tezi
6-GOT,1.Sesson/2.Bölüm
7-Arthur Köstler ,13.Kabile ,Plato Film yay.,s.35,
8- bn Fazlan,Seyahatname,Bedir İ Tarih serisi yay.,s.172
9 -1.sesson/6.bölüm
10- Murad Adji,Kıpçaklar : Türklerin ve Büyük Bozkırın Kadim Tarihi,Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Ankara,2002,çeviren: Dr.Zeynep Bağlan Özer,s.52
11-Mongol filmi(2007)
12-GOT,1.Sesson/3.Episode/Bölüm
13-Haluk Tarcan,Ön Türk Tarihi,Kaynak yay.,1998,s.83

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder