Translate

13 Ağustos 2020 Perşembe

ANADOLU'NUN GÖZ YAŞLARI

Osman Hamdi Bey Dönemi ne yazik ki bize anlatıldığı gibi değil. Osman Hamdi Bey, 1881-1910 arası eserleri korumakla görevliydi. 1884 Eski Eser Yasası ülkeden eser çıkışını engelliyordu ve uygulayıcısı da Osman Hamdi Bey’di. Ne yazık ki döneminde birçok eser onun gözü önünde taşınmıştır ve kendisi bu duruma itiraz etmemiştir. Anadolu'yu yağmalayan C.Humann'ı yalısında ağırlıyor, atölyesinde portresini yapıyordu. (Kızı Nazlı'nın hatıralarında evlerine ziyarete gelen yabancı soygunculardan ve kazı heyeti başkanlarından bahseder.)
Fransızlar Irak'tan götürülen eserlere göz yuman Osman Hamdi'ye fahri doktora ünvanı veriyor, resmini de 4000 franga alarak kendisini ödüllendiriyorlardı. Amerikalılar da aynı yöntemle önce Pennsylvania Üniversitesi yoluyla fahri doktora ünvanı veriyor, bir portresini de 6000 franga alıyordu. Bunu üzerine sahilde sandıkta bekletilen Assos eserlerini Boston'a doğru götürülmesine izin vermişti. Padişahlardan Abdülaziz, Abdülmecid ve 2. Abdülhamit dönemleri ve Osman Hamdi Bey'in dönemi en çok eser kaybettiğimiz dönemdir. Bize anlatılan şeyler hep bambaşka, artık her şeyi doğru dürüst yerine koymalı ve bu konuyu daha çok tartışmalıyız.
Yaşar Yılmaz Anadolu'nun Gözyaşları kitabında belgeleriyle bu durumu ortaya koyuyor. Kitabı okumadan evvel de bu durumu biliyordum. 
Aktüel Arkeoloji, @aktuelarkeoloji Osmanlı İmparatorluğu'nda Batının Arkeoloji Yağması syf 12-13
Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder