Translate

23 Ağustos 2020 Pazar

KIPÇAKLAR

Bugün Kıpçak-Kuman Türklerinin torunları Palócok Boy'u olarak Slovakya ve Macaristanda yaşamaktadır. Özellikle Palóc kadınlarının kullandıkları başlıklar, Ukraynadaki Taş Nine adı verilen kadın heykellerinin başlıklarına çok benzer. 

Kıpçaklar, Orta Çağ'ın sonlarına ait bir Türk halkıdır. XI-XIV Orta Asya'nın batısından başlayıp İrtiş Nehri yöresinden batıya doğru göç eden Kıpçaklar, bugünkü Rusya ve Ukrayna’nın bütün güneyini ele geçirdiler. Tuna Nehri kıyılarına, kuzeyde Orta İdil bölgesine, güneyde Kırım'a kadar uzanan bölge Deşt-i Kıpçak topraklarında  bir devlet kurdular.

Kıpçaklardan ilk olarak, VIII. yüzyılın ilk yarısına ait Türkçe runik yazıtlarda bahsedilmiştir. Bazı Çin kayıtlarında Qincha, Qicha, diğer Çİn kayıtlarında Kefucha şeklinde geçmektedir.

Batı Avrupa ve Bizans kaynaklarında da Cumani , Komani isimlerine rastlanır. Macarlar Kuni, Kun, Kunok şeklinde telaffuz eder. Ruslar ise Polovtsy  adını verdiler. 

Kumanların adı qu, qun, qūn, quman, qoman olan, eski Türkçe  "Soluk Sarı" Türk kökeninden türetilmiştir.  Kuman ismi,  yaygın olarak saç rengiyle (yani "sarışın") ilişkilendirilir. Macar Türkolog İmre Baski, atların  rengi için söylenen "sarı" olasılığını öne sürer.
Türkçe sarı olan, Kula kelimesi ile de benzeşir.  
Çeviri ve Derleme: Nuray Bilgili.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder