Kakao; Latince adı "tanrıların besini" anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao; anavatanı Orta Amerika olmasına rağmen, sonralari tüm tropik iklime yayılmıştır...
Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kere ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur.
Kakao/Çikolata enerji verir. Kakao ve çikolata önemli enerji kaynaklarıdır; az bir hacimde yoğunlaştırılmış kalorileri sayesinde kakao ve çikolata, bitkiler arasındaki en yoğun enerji kaynaklarındandır. Bu nedenle, sporcular tarafından da tercih edilir.
Kakao ve bitter çikolata kolesterol içermez. Sütlü çikolata ve beyaz çikolata ancak çok az miktarlarda içerirler ve bu da eklenmiş olan süt yağlarından dolayıdır. Kolesterol içermemekle birlikte içeriğindeki stearic asit (doymuş yağlı asit) sayesinde LDL ya da "kötü" kolesterolün etkisizleştirilmesinde, "iyi" kolesterol üretiminin teşvik edilmesinde rol oynamaktadır.
Kakao ve çikolata mineraller bakımından bir hazine sunarlar; bakır, magnezyum, demir, fosfor ve kalsiyum bunlar arasındadır. 100 gram sütlü ya da beyaz çikolata RDA olarak %20 ile %40 arasında kalsiyum içerir.
Kakao ve çikolatadaki bazı polyphenol'lerin kırmızı şaraptan daha fazla antioksidan etkilerinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu konudaki araştırmalar devam etmekte ve ümit verici sonuçlar göstermektedirler. Örneğin, kakaoda bulunan flavonoid'ler, iyi kolesterolü (HDL'i) kötü kolesterole (LDL'e) dönüştüren oksidasyonu önlemektedir. Bilim adamları, kakao flavonoid'lerinin kırmızı şarapta bulunan flavonoid'lerden daha güçlü olduklarını bile düşünmektedirler. Kakao polyphenol'lerinin ayrıca vücudu, bağışıklık sistemine hasar veren ve romatizma ile artrite yol açan zararlı maddelerden korumakta yararlı olabildikleri düşünülmektedir. Bilimsel araştırmalar, kakaod3aki bazı polyphenol'lerin vücut hücrelerindeki DNA'yı etkileyen serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini göstermektedir.
Kakao kitlesi, %15 oranında çözülen ve çözülmeyen diyetik lif içerir. Diyetik liflerin gıdaların bağırsaklardan geçmesinde önemli işlevleri bulunmaktadır.
(Alıntıdır)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder