Çalarken temas gerekmeyen müzik aletidir.Dünya'nın ilk elektronik müzik aletlerinden biri olarak kabul edilir.İlk elektronik müzik aletidir diyenler de vardır. İsmini mucidi olan Rus Profesör Leon Theremin'den alır, 1928'de mucidi tarafından patenti de alınmıştır. Orijinal adı Termenvox veya Aetherphone'dur. Daha sonra ingilizceleşerek zamanla."Theremin" adını almıştır. Kontrolü iki metal anten arasında sağlanır, bu antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılarlar. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilir diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanır. Teremin ürkütücü sesler ile birleşik bir alettir. Elektrik sinyalleri teremin uzerinde büyütülür ve bağlı olan hoparlörlere gönderilir. Bilim-kurgu ve Korku filmlerinde sıkça kullanılmıştır. Yapılışından bu yana ilginç ve kendine özgü bu enstrümanla birçok müzisyen ve fizikçi ilgilenmiştir. Jerry Lewis, Cary Grant, Vladamir Lenin, Albert Einstein, Igor Stravinsky teremin çalmış ya da çalmayı denemiş kişilerdendir. 1960´lı yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan Synthesizer´in babası. Robert Moog, küçük bir çocukken duyduğu tereminin sesinden etkilenip hobi olarak elektronik müzikle ilgilemeye başlamış ve kendi kendine teremin yapmaya çalışmıştır. Rober Moog Synthesizer´ın tasarımında büyük ölçüde tereminden esinlenmiştir.
Theremin sanat müziklerinde ve rock gibi popüler müziklerde de kullanılır.
Robert MoogElektronik müziğin babası olarak bilinen Moog tereminden çok etkilenmişti.Teremin yapmaya 1948 yılında başladı ve enstrümanı daha da geliştirerek çok başarılı oldu.Yazdığı makaleler ile de geleceğin teremin tasarımcıları için bir kaynak oldu. Bugün hala Moog Teremin'ler dünyanın en çok satılan ve tercih edilen tereminleridir.
Bir röportajında şu ifadeleri kullanmıştır :
Ses efektlerinden ziyade iyi müzik yapmakla ilgilenirim, Theremin ise bu yaklaşımımın çekirdeği. Ona bir sevgili gibi bakıyorum. Elektronik bu aletin başlangıcından itibaren besteciler, alet yapımcıları ve sanatçılar için yeni, tuhaf ve ürkütücü sesler bulmaya çalışmak olası oldu, ilginç ve kontrol edilebilir geldi.
Ben sadece filmler için çalmamı isteyen karlı teklifleri ret ettim. “Spellbound” filmi için teklif aldım, reddettim, kötü değildi bu, çünkü Philadelphia orkestrasıyla Bloch’un Schelomosu’nu çalıyordum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder